Wij krijgen bij Solutions Radio soms vragen over het voorlezen van bepaalde zaken op de Webbox met menselijke of juist synthetische stemmen.
Wij krijgen bij Solutions Radio soms vragen over het voorlezen van bepaalde zaken op de Webbox met menselijke of juist synthetische stemmen. Voor de duidelijkheid moet er wel goed onderscheid gemaakt worden tussen menselijke voorlezers en kunstmatige of synthetische stemmen. Daarover geven wij hierbij graag verdere uitleg.
Boeken en tijdschriften worden door mensen (vaak vrijwilligers) ingelezen. Maar het is niet haalbaar om elke dag tientallen complete kranten voor te laten lezen door mensen. Daarom worden de dagelijkse (elektronische) en online kranten op de Webbox voorgelezen door een interne kunstmatige stem. Hetzelfde geldt voor gesproken ondertiteling, die dag en nacht van verschillende zenders live voorgelezen moet worden. Voor de ondertiteling gebeurt dat op een grote computer (server) waar we de de tv-omroepen de teksten op aanleveren. De gesproken teksten worden daarvandaan naar de aangesloten Webboxen gestuurd.
De synthetische stemmen worden door andere bedrijven ontwikkeld die daarin zijn gespecialiseerd, en die daarvoor moeten worden betaald. Wij hebben een tijdje terug een soort stemmentest gehouden om geschikte stemmen te kiezen die op de Webbox passen. Daarbij moest er rekening gehouden worden met de beschikbare technische mogelijkheden van de Webbox. De Webbox kan heel veel, maar heeft niet de rekenkracht can een volwaardige pc of server, vandaar dat er verschil in kwaliteit is.
De syntetische stemmen worden wel omschreven als ‘monotoon’, wij noemen ze liever neutraal. Een vrolijke voorleesstem, als die al zou bestaan, is misplaatst bij een krantenbericht over een ramp, of om ondertiteling bij een treurige tv-serie voor te lezen. Wij weten de context van voor te lezen teksten niet, dus is het handiger als alles neutraal wordt voorgelezen.
Neemt u van ons aan dat de huidige stemmen al vele malen beter zijn dan die van pakweg tien jaar geleden. Die klonken echt nog als (buitenaardse) robots.
Op de Webbox kan gekozen worden uit vier verschillende voorleesstemmen voor de dagelijkse en online kranten etc.
Het Webbox-keuzemenu is door een menselijke stem stukje bij beetje ingesproken. Als er nieuwe menupunten bijkomen of bestaande benamingen veranderen, laten we deze apart inspreken. De keuzemenu’s van o.a. Passend Lezen en enkele verenigingen worden door iemand daar vandaan ingesproken. Zo zijn er verschillende stemmen op de Webbox te horen. Maar allemaal met hetzelfde doel: de luisteraars een goede en uitgebreide keuzemogelijkheid geven.
Hopelijk helpt het bovenstaande om onderscheid te maken in de doelen en mogelijkheden van verschillende stemmen. Wij doen ons best om er het beste van te maken, binnen de beschikbare mogelijkheden.