Het alles-in-één Audiomaatje voor blinden en slechtzienden

De Webbox lost mijn dilemma op.
Véronique van Velzen, Arnhem
lees verder>

Vroeg naar bed, geen TV op de slaapkamer en toch naar de TV luisteren
Lang heb ik uit opmerkingen om mij heen het beeld gevormd dat de Webbox alleen een apparaat was voor oudere mensen met een leesbeperking zonder computer en braillekennis. Aangezien ik een computer heb met schermlezer en een iPhone, nog jong ben en een fervent braillelezer, bleef dit beeld ongeschonden ergens in mijn hersenpan rusten.

Op de ZieZo-beurs een paar jaar geleden ontmoette ik iemand van Solutions Radio die mij de Webbox liet zien. Ja, natuurlijk kun je alles met de computer wat je met de Webbox ook kan, maar vooral het gemak trok me aan. Waarom zou ik het mezelf niet gunnen? Na acht uur achter de computer op het werk, lekker op de bank, op een ligstoel buiten of in bed met de afstandsbediening in de hand.

Virtueel bladeren
Voor het eerst heb ik het gevoel dat ik zelf in een – weliswaar virtuele – bibliotheek mijn weg kan vinden. Met een beetje geluk hoor ik over een boek, en staat het een minuut later op de boekenplank. Als het me niet boeit, is het er ook zo weer af. In de Promohoek met gesproken tijdschriften is het beter toeven dan in de wachtkamer van de tandarts met een stapel leesportefeuille bladen.

Zappen
Ik geniet er nu ook van om drie radioprogramma’s tegelijk te beluisteren. Als Radio1 een liedje laat horen, schakel ik snel over naar Omroep Gelderland of BNR. Bovendien heb ik via de database van radiozenders,  zenders uit de meest verre landen toegevoegd. Zo hoor ik de lokale berichten van Quebec Canada, waar ik regelmatig op familiebezoek ga.

En eindelijk is met luister TV mijn dilemma opgelost van vroeg naar bed gaan, geen TV op de slaapkamer willen hebben en toch een programma, dat om elf uur begint willen volgen.
En als ik niet meer online wil zijn, start ik de SD-kaart en open een map met een cd uit mijn eigen muziekcollectie.