“Het is echt een super uitvinding,” vertelt Corné Kremers. Hij is 49 jaar en door een oogziekte volledig blind geworden. “Veel van de aangeboden lectuur wordt door een echte menselijke stem voorgelezen. De gesproken ondertiteling en nieuws van bijvoorbeeld teletekst en websites niet, daarvoor maakt het apparaat gebruik van een kunstmatige spraak. Maar ook die lijkt op een menselijke stem en is prettig om naar te luisteren.”
“Vanaf het eerste model was ik enthousiast over de mogelijkheden voor mensen met een leesprobleem. Niet alleen blinden en slechtzienden, maar ook ouderen waarvoor soms ondertiteling te snel gaat of mensen met dyslectische klachten, kunnen zeker voordeel hebben bij een Webbox.” Kremers was vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van de Webbox. “Klopt, ze waren op zoek naar testpersonen om het apparaat in de praktijk te verbeteren. Samen met diverse andere mensen met een leesbeperking hebben we de ontwikkelaars van de Webbox tips en suggesties gedaan. Deze hebben ze grotendeels kunnen verwerken in de speler.”
Uitbreiding collectie
De ontwikkelingen staan echter niet stil. “Door de mogelijkheden van het internet is veel informatie beschikbaar. Maar als blinde is het niet altijd makkelijk om de gewenste informatie te vinden.” Corné noemt als voorbeeld het lokale nieuws. “Zelf ben ik uitgever van een wekelijkse lokale huis aan huis krant in de gemeente Mill. Het is uiteraard prettig als iedereen je krant kan lezen. Die wens bracht ik bij Solutions Radio onder de aandacht en dat niet zonder succes.”
Lokale huis-aan-huis kranten
Solutions Radio heeft ondertussen tal van lokale huis-aan-huis bladen toegankelijk kunnen maken zodat deze ook voor mensen met een leesbeperking te lezen zijn. “Dat gebeurt dan door een kunstmatige stem. Via de knoppen op de Webbox kun je door de artikelen bladeren en koppen lezen. Het artikel wat je interessant vindt kun je vervolgens helemaal voor laten lezen.” Op deze manier is er een groeiende collectie landelijke, regionale en lokale kranten beschikbaar.