Het alles-in-één Audiomaatje voor blinden en slechtzienden

Lees hier hoe de Soundbox wordt gebruikt


Zelfstandig stemmen op 17 maart 2021

Het participeren van mensen met een beperking in onze maatschappij heeft de laatste jaren gelukkig veel aandacht gekregen. Op allerlei terreinen wordt er geprobeerd deze groep te integreren in een wereld die lang niet altijd toegankelijk is. Deze ontoegankelijkheid gold tot voor kort ook voor een van onze belangrijkste grondrechten: zelfstandig stemmen bij verkiezingen. Gelukkig is het voor visueel gehandicapten sinds enige tijd mogelijk om van dit grondrecht gebruik te maken. Met als mooi resultaat dat op 17 maart a.s. maar liefst 45 gemeenten het zelfstandig stemmen faciliteren. Dit dankzij een samenwerking tussen diverse (belangen)organisaties, waaronder ons bedrijf Solutions Radio. Wij hebben een aangepaste versie van de Webbox3 ontwikkeld: de Soundbox. Deze geeft gesproken uitleg en instructies bij het stemmen. Dit staat verderop in dit artikel beschreven. Mensen met een Webbox in de deelnemende gemeenten kunnen thuis de uitleg en kieslijsten vooraf vast beluisteren. Zo kunnen ze goed voorbereid naar het stembureau gaan.

Andere betrokkenen bij dit project zijn onder andere de Oogvereniging (als belangenbehartiger), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Het FabLab uit Den Haag is de bedenker en leverancier van de kunststof stemmal. Deze wordt over het stemformulier geschoven, om op gevoel het juiste vakje in te kunnen kleuren. De ingesproken informatie (kandidatenlijsten) wordt ingesproken door de CBB (blindenbibliotheek) in Ermelo.

Het stemproces stap voor stap: Nadat de Soundbox wordt ingeschakeld, kan met een hoofdtelefoon (vanwege privacy redenen) de gesproken informatie worden afgeluisterd. Allereerst krijgt men een korte introductie (uitleg) te horen. Vervolgens hoort men eerst een lijst van de partijen die in de gemeente op de kieslijst staan. Door op de OK-knop te drukken tijdens het horen van de naam van de partij van iemands keuze, kiest men een partij. De keuze wordt vervolgens bevestigd (U heeft gekozen voor …partij A…) Daarna worden van die partij de namen van de kandidaten voorgelezen en weer kan men door middel van de OK-knop een keuze maken. De gemaakte keuze wordt bevestigd “u heeft gekozen voor de partij ….. (naam)… en de kandidaat …..(naam)….” Dan volgt de vraag: Is dit juist, druk op de OK-knop (en ga door naar de volgende stap van het proces) is dit niet juist druk op de Terug-toets, waarna het geheel opnieuw start. Indien juist, dan wordt men vervolgens aan de hand van een gesproken instructie over de mal naar de juiste positie geleid om met het rode potlood op het stemformulier zijn/haar stem uit te brengen.

Dit is mogelijk door de grote kunststof mal, die over het stembiljet wordt gelegd. In de mal zitten uitsparingen op de plaatsen waar men met het rode potlood kan kleuren. De sturing middels de Soundbox is dermate gedetailleerd, dat men zeer zeker het juist gekozen vakje kan markeren.

Natuurlijk is het belangrijk dat iedereen op 17 maart gaat stemmen. De verwachting is dat meer mensen met een visuele beperking gemotiveerd zijn om naar de stembus te gaan, om nu ook onafhankelijk en geheel zelfstandig te kunnen stemmen. Het faciliteren van dit grondrecht brengt een geparticipeerde samenleving weer wat dichterbij!

De deelnemende gemeenten van A tot Z: Almere – Amersfoort – Amsterdam – Apeldoorn – Arnhem – Assen Barendrecht Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert Den Haag – Dordrecht – Eindhoven – Emmen Geldrop-Mierlo – Goeree-Overflakkee – Gouda Haarlem – Haarlemmermeer – Heerenveen – Heerlen – Helmond ’s-Hertogenbosch – Hoeksche Waard Langedijk/Heerhugowaard – Leiden Leidschendam-Voorburg – Lelystad Nijmegen – Nissewaard – Noordenveld Purmerend (en Beemster) – Renkum Rotterdam – Sliedrecht – Soest – Stein – Tilburg – Tynaarlo Utrecht – Utrechtse Heuvelrug Veldhoven – Velsen – Vught Weesp – Winterswijk – Wormerland Zaanstad – Zeist – Zoetermeer